Niclas Molinder

Det är inte helt lätt att få tio minuter med Niclas, för han har hela tiden bråttom till nästa möte, nästa samtal, nästa utmaning eller att förverkliga nästa idé. Att han är något av en pedant och gör allt minutiöst noga gör så klart inte saken enklare.

Till slut sätter vi oss i ett nyligen inrett konferensrum på plan 1 och pratar om livet, entreprenörskap och så klart om Creative House.

»Entreprenörskap är för mig ett annat ord för att vara driven, att ha en vision och ett mål med något man vill ska hända. Det kan vara allt från viljan att skriva den bästa låten till att ha drivkraften att förverkliga en affärsidé man har eller någon annan dröm. Det är inte enbart kopplat till företagande, utan snarare en personlighet – något man är.« förklarar han.

Niclas tycker att ordet entreprenör ofta används fel, att det blir för kopplat till företagande, och att det skapar stress hos många människor som inte riktigt vet vad det egentligen betyder.

»Det är ett trendord… alla ska vara så entreprenöriella, men vad är det egentligen? För mig är det att man har en dröm eller en idé och försöker förverkliga den!«

En patriot för Örebro

Niclas beskriver sig som en fyrtioåttaårig son av Örebro; född och uppvuxen i Adolfsberg.

»Jag bor här och jag tror att jag kommer att bli kvar här hela mitt liv. Jag har en otrolig förkärlek för den här staden; jag kallar mig till och med örebropatriotisk. Den här stan är riktigt bra! Jag har funderat på att flytta härifrån många gånger, framförallt förr när jag arbetade mer med musik, men jag är jätteglad att jag har stannat.«

Han reser mycket och har alltid gjort det. Förr i rollen som musikskapare och nu som företagsledare.

»Jobbet kräver att jag reser mycket, men jag är lika glad varje gång jag får komma hem till Örebro. Stan representerar – jag gillar inte ordet i vanliga fall – men den är lite lagom. Jag är inte lagom någonstans i livet, men just med Örebro tycker jag att det är skönt att komma hem till något som är lagom.«

Jag blir så klart nyfiken på varifrån all denna drivkraft kommer och hur det kom sig att han fick upp ögonen för musiken första gången.

»Jag växte upp i Adolfsberg, där mina föräldrar fortfarande bor kvar, och jag hade mina tonår där. I min grupp, som jag umgicks med, var det många som var sportintresserade. Men det var inget för mig! Jag upptäckte musiken tidigt i tonåren och var väldigt driven eller aktiv, till både mina föräldrars och lärares förtret. Jag fick saker att hända!«

Idag bor han i en villa vid Rosta strand med frun Lotta och fyra barn; Joel, Edwin, Filippa och Charlie. Flera av barnen går eller har gått på musikskolan Karl Johans i Örebro.

»Min morfar spelade dragspel och han är den enda jag kan relatera till bakåt i hela min släkt. Det finns en bild på mig och morfar, som mamma brukar ta fram, där han spelar dragspel och jag sitter på en pall och spelar tamburin. Jämte oss sitter ett gäng släktingar och applåderar. Jag tror att de var imponerade att jag, som treåring, kunde spela i takt med morfar. Det är den första kopplingen till musik som jag har.«

Resten har bara rullat på. Niclas lyssnar mycket på musik, konsumerar musik och som tonåring spelade han in varenda avsnitt av Trackslistan.

»Musikintresset fick riktig raketfart i högstadiet, där jag valde musik som tillvalsämne och fick fri tillgång musiksalen. Jag startade band och allt möjligt. Jag minns att alla andra bands replokaler hade äggkartonger på väggarna och var skitiga. Hos oss var det sköna lampor, rent och snyggt, med tyg på väggarna och till och med en rökmaskin. När vi hade spelat klart stannade jag krav efteråt och gjorde snygg inför nästa spelning.«

Musiken och bolagen

Som tonåring siktade Niclas på att bli artist, som så många andra, men efter några år kom han på att det är i bakgrunden han trivs bäst; som producent och låtskrivare.

»Idag driver jag stiftelsen Music Rights Awareness och bolaget Session, tillsammans med med mina vänner Max Martin och Björn Ulvaeus. Redfly Music är också ett av mina bolag, men jag är inte längre operativt aktiv.«

Session (tidigare Auddly) är en digital plattform för att musikbranschen, där artister och kreatörer får ett verktyg för att hålla ordning på sina rättigheter och samla in all data som uppstår när man skapar musik. I arbetet med Session insåg Niclas och hans kollegor att kunskapsnivån om musikrättigheter, hos musikskapare runt om i världen, är väldigt låg.

Därför skapades Music Rights Awareness Foundation. Stiftelsen tar fram en digital utbildningsplattform, i samarbete med de största internationella aktörerna inom musikindustrin. När den är färdig ska plattformen spridas bland världens musikskapare och öka kunskapsnivåerna.

Niclas startade Redfly Music tillsammans med Joakim Persson.

»Redfly är till viss del moderskeppet till alla organisationer jag arbetar med idag. Vi är faktiskt en av världens största leverantörer av musik till Disneys kanaler. Kolla eftertexterna; jag är ofta med där… om man tittar snabbt,« skrattar Niclas.

Nätverken på Creative House

Niclas ligger bakom nätverket Musikscen Örebro, som han startade upp hösten 2019, tillsammans med Ullis Sandberg på Örebro kommun. Han bidrar så mycket han hinner och kan i övriga nätverk som vill ha hans inspel. Hit hör bland annat Young Professionals och AI-nätverket.

Han ligger även bakom Creative Talks, som hade premiär under Utsikt 2019. Då kom Björn Ulvaeus på besök och berättade om sitt liv, entreprenörskap och så klart musiken.

»En stor drivkraft för mig är att visa storstäderna att vi är skitbra på att ordna häftiga föreläsningar och locka intressanta, högprofilerade personligheter till Örebro. Det var så idén till Creative Talks föddes; jag vill visa att vi kan få hit intressanta personer och bjuda våra medlemmar på ett närmare, djupare samtal. Hur har deras resa varit, hur har de resonerat och tänkt?«

Men vad händer framåt då?

»Jag hoppas att vi med Creative House behåller positionen som den enda självklara nätverkshubben för allt som har med startups och entreprenörskap att göra. Även om vi vuxit mycket så finns det mycket kvar att göra och många idéer,« avslutar Niclas.

Det blir sista orden innan vi rundar av samtalet och Niclas telefon ringer. Han ursäktar sig, tar samtalet och går mot bilen. Snart lyfter planet mot London.