Näringsministern sladdade förbi

Lagom till lunch gästades vi av av närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Besöket kom med kort varsel, efter att vi annonserat vår satsning på startups och projekt för att locka personer med teknisk kompetens till Örebro.

– Två av Örebros mest drivna entreprenörer, Fredric Öjebrandt och Niclas Molinder, tog idag emot näringsminister Mikael Damberg och mig på Creative house. Huvudfrågan var hur vi stärker svensk tillväxt, genom att exempelvis Örebro kan understödja Stockholm, när kompetensbrist gör att företag köper tjänster utomlands, säger Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande.

Under besöket passade näringslivsministern på att kika in hos Drivhuset och prata om företagsutveckling och unga entreprenörer. Drivhuset är en fristående och ideell stiftelse som i huvudsak hjälper studenter och drivna entreprenörer att utveckla sina affärsidéer och starta egna företag.

– Jag frågade Mikael om han visste vad Drivhuset är för något – och han hade järnkoll. Han visste att vi finns på 13 orter i landet och att Tillväxtverket är en av våra finansiärer. Det enda han inte visste var att vi expanderat till Norge, så det var en kul sak att få berätta om, säger Camilla Bergholm, verksamhetschef på Drivhuset i Örebro.

Creative House ligger på väster i Örebro och samlar över närmare 100 personer från över 65 företag och organisationer. Från utsidan ser det ut som en typiskt tegelröd skofabrik, men på insidan är det ljust och högt till tak. Det liknar ett klassiskt företagshotell, med den skillnaden att man samarbetar mer och har en större gemenskap. Niclas Molinder beskriver Creative House som Örebros största Business Community.

– Vi såg att det saknas en bra startup-community i Mellansverige och därför gör vi en stor satsning. Det känns otroligt roligt att det uppmärksammas på regeringsnivå och att Mikael Damberg kommer hit för att se och höra mer om hur vi arbetar, säger Niclas Molinder, Creative House.

Genom Creative House drivs flera spännande projekt, ofta i samarbete med andra företag eller organisationer. Create IT Örebro är det absolut senaste projektet som drivs genom Creative House. Projektets mål är att matcha lokal it-kompetens med större techbolag i storstadsregionerna. Ett arbete som sker i samarbete med Örebro kommun och Länsstyrelsen Örebro län.

– Mikael kollade runt på Creative House, åt lunch med oss och vi pratade om hur vi arbetar. Bland annat berättade vi om våra satsningar på event, föreläsningar, kunskapsförmedling, nätverkande och inspiration, säger Niclas Molinder.

Under besöket träffade näringslivsministern även vår hyresvärd och samarbetspartner Carlsson & Åqvist och Företagarnas regionchef Hanna Jonasson. Företagarna är en av våra allra nyaste medlemmar och driver politiska frågor kring företagande på alla nivåer – lokalt, regionalt och nationellt.

– Det är alltid roligt när duktiga entreprenörer uppmärksammas och det tas initiativ till dialog. Creative House är ju en guldgruva när det kommer till kreativitet och modiga entreprenörer, så han valde helt klart en bra plats att äta lunch på, säger Hanna Jonasson, regionchef för Företagarna.

Foto © Hanna Jonasson & Fredric Öjebrandt