Ny delägare i Kreativa Byrån

Erik Krantz startade Kreativa Byrån sommaren 2010 och de flyttade in hos oss på Creative House under hösten 2015. Det var ett antal månader innan den första större utbyggnaden drog igång och på den tiden var vi bara ett tiotal företag.

Kreativa Byrån består (enligt deras egna ord) av ”en samling sköna designers och kodapor som bygger hemsidor och appar” och det prickar nog ganska rätt. Enligt Erik är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra på en skärm idag.

»Kreativa Byrån är mitt livsverk, om jag får säga så. Jag startade för elva år sedan med en kompis, som var med i tre år och sedan hoppade av. Sedan dess har jag drivit företaget själv, men har haft i bakhuvudet att jag gärna skulle vilja ha en delägare med mig. Då behöver jag inte vara själv i alla beslut; jag vill dela både glädjen och ansvaret,« säger Erik.

Nu kliver Magnus Havbrandt in som delägare. Han började sin yrkeskarriär som översättare av tekniska handböcker, men sadlade senare om och läste datavetenskap på Mälardalens högskola. Därefter fick han jobb direkt.

»Jag och Erik har känt till varandra sedan vi var typ femton och spelade i varsitt band, men det var inte förrän senare vi började jobba tillsammans. Jag jobbade ihop med Eriks pappa på Addiva i fyra år och det var genom honom vi fick kontakt igen,« säger Magnus.

Erik sökte en duktig apputvecklare och efter ett tips av pappan ringde han till Magnus.

»Magnus började jobba med vår kund Fairyscope i ett och ett halvt år, innan han blev anställd på Kreativa Byrån. Det hela skedde på distans på den tiden,« säger Erik.

»Ja, jag reste runt i världen och minns att vi hade möten tio på kvällen när jag satt och jobbade på Hawaii. Redan när jag blev anställd tog jag upp det här med delägarskap med Erik, för det var ett mål för mig redan då. Jag ville få vara med och driva företaget,« säger Magnus.

De tog upp frågan om Magnus delägarskap på allvar efter förra semestern, med målet om att allt skulle vara klart till jul. Så blev det inte, men båda var beslutsamma om att gå igenom allt noga innan det var klart. Den åttonde juni i år skrev de slutligen på kompanjonavtalet.

»Vi har haft hjälp av en rådgivare hela vägen och det är många frågor att gå igenom. Inga problem eller så, utan snarare bara… det är mycket att gå igenom. Men vi har varit överens hela vägen,« säger Erik.

Magnus har tidigare drivit företag inom översättning tillsammans med sin pappa och haft en enskild firma som programmerare. Han har även gjort några gig som musiker, som fakturerats genom firman. Han säger att han lärt sig massvis genom sin pappa, men att det framförallt är sina erfarenheter som konsult som han kommer att bidra med till Kreativa Byrån.

»Erik är bättre på själva företagandet än jag är, men min styrka är det organisatoriska och strukturmässiga arbetsflöden. Jag satt med mycket stora projekt på Addiva och fick lära mig by-the-book hur man ska göra, vilket ger struktur, där Kreativa Byrån lärt sig steg för steg när man stått inför nya utmaningar,« säger Magnus.

Nu är planen att växa ytterligare och ge sig på större projekt i framtiden. Erik och Magnus vill dra in ett par miljonprojekt per år, men det är inte det enda delmålet.

»Vi vill även investera och gå in i startups. Redan nu är vi engagerade i två startups; dels Fairyscope, där vi varit med länge, och en som vi gärna berättar mer om vid ett senare tillfälle,« säger Erik hemlighetsfullt.

Men allt är inte jobb och projekt, utan det finns en fritid också. Hur ser den ut?

»Jag gifte mig med Martina i Närkes kils kyrka nu i mitten av juli och när Erik kom hem efter semestern så hade vi blivit grannar i Rynninge också. Han bor på B och vi har flyttat in på C. Efter aktieägaravtal, giftermål och flytt så känner jag mig ganska utpumpad och skulle helst vilja lägga mig och sova ett par månader,« skrattar Magnus.

Erik ser fram emot att få gå på pappaledighet (halvtid) efter sommaren.

»En annan kul grej är att vi flyttar ner kontoret en våning, till scenrummet på plan 1, i början av november. Då hoppas jag att vi har anställt ytterligare en person till företaget,« avslutar Erik.