Nästa generations entreprenörer

Vi rapporterar live från Live at Heart Creative, på Konserthuset i Örebro, där entreprenörer, startups och investerare möts. Målet är att skapa en spännande mötesplats för företagare och bolag från hela Norden – och ge dem en chans att träffas. Det blir mingel, keynotes, intervjuer på scen och paneldiskussioner.

Tove Larsson, Investment Manager på Norrsken Foundation, pratar om framtidens entreprenörer och skillnaderna mellan att driva välgörenhet och att vara företagsmässig. Vad är lönsamhet och hur når man det? Handlar inte alla affärer i slutänden om att lösa problem för kunderna?

– Vi tror att nästa generations unicorns gör livet bättre för många människor i hela världen. Man identifierar ett problem och hittar en lösning på det problemet, säger Tove Larsson.

Morgondagens investerare och morgondagens kunder kommer att titta allt mer efter vilka som hittar problem och har bra lösningar. Fokus skiftar från lönsamhet till nyttighet – vilket leder till ökad… lönsamhet. Företag som jobbar med delningsekonomi, solkraft, matsvinn och liknande tillhör framtiden. Parallellt med att nya marknader växa fram händer också saker på kapitalmarknaden.

– Vi skiljer på filantropi och traditionella investeringar. I den första gäller det att göra gott och det är nästan fult att tjäna pengar. Det leder till att man får svårt att växa och kan inte göra förändringar i stor skala. Traditionella investerare har istället fokuserat på säkra pengar. Det som hänt på det senaste åren är att de här två börjar närma sig varandra, säger Tove.

Man behöver alltså inte välja mellan avkastning eller ”impact” i världen, utan de går hand i hand på framtidens marknad.

– Det var ett bra och inspirerande inslag från en av de viktigaste aktörerna inom investerarvärlden. Kul att Tove kunde komma hit idag och vara med på Live at Heart, säger Niclas Molinder, Creative House.

Live at Heart CREATIVE