Öppet brev – Småföretagare måste hjälpas åt i coronakrisen

På Creative House arbetar vi vidare (nästan) som vanligt, men på nya sätt!

Corona slår hårt mot småföretagare. Vi ser i vår Business Community att många redan har det tufft, med inställda möten, evenemang och resor som toppen av isberget. Vi vill därför ta krafttag för att hitta nya vägar framåt och göra det så enkelt som möjligt för våra medlemmar att fortsätta sina verksamheter.

»Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige. Flertalet av dessa, drygt 96 procent, är småföretag med färre än 10 anställda,« skriver Tillväxtverket på sin webbplats

Verkligheten för många småföretagare är att de måste jobba och ta uppdrag för att försörja sina familjer. De kan inte bara lägga sig ner i flera månader, eller ens veckor, för att avvakta och se hur det blir. De måste köra på som vanligt så långt de bara kan.

Vi respekterar självklart Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att gå hem vid sjukdom eller symptom och att tvätta händerna extra noga. Men också att alla som är friska ska arbeta. På Creative House har vi därför öppet; kom och arbeta hos oss om du vill.

Snöbollseffekten blir brutal för småföretagare

Utöver folkhälsan kommer coronaviruset också att få grava följdverkningar på bland annat vår gemensamma samhällsekonomi. När fler och fler stänger ner verksamheten och allas köpbeteende ändras så får det kraftiga effekter på företagens villkor.

»Mitt hjärta slår extra hårt för alla småföretagare, kulturarbetare och frilansare som just sett hela vårens intäkter och planering försvinna från en dag till en annan. Detta är personer som kämpat hårt för att bygga det de har och oftast har små eller obefintliga marginaler. Så där vill jag komma med en enkel uppmaning: stötta en småföretagare, kulturarbetare och frilans om du har möjlighet,« säger Elin Häggberg, som driver enmansföretaget Teknifik

Elins uppmaning är tydlig och alla kan göra något för att bidra i den här svåra tiden:

  • Fortsätt att anlita småföretagare
  • Stödköp varor och tjänster
  • Anlita småföretagare för nya uppdrag
  • Låt småföretagen fakturera nu för uppskjutna event
  • Köp take-away eller utkörning från favoritrestaurangen
  • Gilla eller dela deras profiler på sociala medier

Läs hennes text i sin helhet på teknifik.se

Läget är allvarligt och därför måste vi testa nya vägar framåt. Vi vill, eller måste, underlätta för våra medlemmar att fortsätta arbeta och utvecklas.

»Vi ser alla hur coronaviruset påverkar världen, timme för timme. Självklart måste vi stävja virusets effekter så mycket som möjligt, men samtidigt kan vi inte stänga ner samhället i flera månader. För oss är det viktigt att hålla dörrarna öppna och att arbeta som vanligt, så långt det går,« säger Jörgen Vegraeus på Creative House

Mer rengöring och digitala konferenser

Vi uppmanar alla som arbetar i huset att vara noga med sin handhygien; att tvätta händerna med tvål och vatten i minst tjugo sekunder. Vårt städbolag har ställt ut handsprit i våra kök och rengör alla trycken, lysknappar och köksytor mer noggrant än någonsin tidigare.

I denna tid av oro, med en världsekonomi som darrar, kommer småföretagare, kulturarbetare och lokala företag vara jätteviktiga. Det är därför vi nu kraftsamlar och uppmanar alla att hjälpas åt för att lugna oroliga småföretagare, som just nu inte bara oroar sig för smittan – utan framförallt hur de ska kunna betala nästa månads räkningar.

»Vi tar täten och investerar i videolösningar i flera av våra konferensrum. Genom digitala möten kan många av våra medlemmar fortsätta träffa sin publik, sina samarbetspartners och sina leverantörer; utan att riskera smitta. Det löser så klart inte allas problem, men det är i varje fall ett första steg,« säger Niclas Molinder på Creative House

Vilka andra lösningar skulle underlätta ditt arbete som småföretagare mitt i coronakrisen? Berätta gärna, så kan vi hjälpas åt så gott det går.

Sprid ordet!