Regeringen spanar på Örebros startupscen

Vi rapporterar live från Live at Heart Creative, på Konserthuset i Örebro, där entreprenörer, startups och investerare möts. Målet är att skapa en spännande mötesplats för företagare och bolag från hela Norden – och ge dem en chans att träffas. Det blir mingel, keynotes, intervjuer på scen och paneldiskussioner.

Marie Wall från Näringslivsdepartementet sladdar in på scenen och pratar om startup som en tillväxtmotor för hela Sverige och ett verktyg för integration. Regeringen jobbar ständigt med att göra marknaden bättre för startups och filar till reglerna för att optimera ännu mer. Startups ska inte behöva vara beroende av filantropiska investerare, utan klimatet ska vara gynnsamt och smidigt för att både starta och skala upp verksamheten.

– Vi måste hitta sätt att arbeta tillsammans, för att få full nytta av vårt starka startupsystem i Sverige. Vi behöver startups för att bidra med innovation och samverka med befintliga företag. Vi behöver dem också för att förändra hur vi jobbar i offentlig sektor, så vi kan erbjuda bättre, smartare och billigare tjänster, säger Marie Wall.

Hon berättar även om hur startups kan bidra till integration och att det finns en stor kraft som vill bidra och göra världen bättre. Det finns en enorm potential här, men även bland dem som vill förändra på regional nivå.

– I Sverige har vi ett fantastiskt ekosystem för startups. Många gånger mäter man inte detta utifrån länder, utan fokuserar mest på städer. Stockholm, Göteborg, Malmö, de stora. Där har Stockholm blivit rankat som den näst viktigaste staden i Europa för att starta och skala upp startups. Men om man lyfter blicken, som här i Örebro idag, ser man att det inte bara händer saker i Stockholm, säger Marie Wall.

Näringslivet vill framförallt bygga bättre länkar mellan det offentliga och näringslivet. Marie menar att startups är innovationsmotorn i den svenska ekonomin och en nyckel för att vi ska lyckas inom många områden utöver företagande.

Live at Heart CREATIVE