En diskussion om immateriella värden

Igår svängde Peter Strömbäck (generaldirektör på Patent- och registreringsverket), Christina Wainikka (patentexpert på Svenskt Näringsliv), Tony Ehrnström (Epiroc), Helena Melander Bergström (innovationsrådgivare vid Örebro universitet) och några andra sköna människor förbi oss på Creative House. Det blev ett givande samtal om utveckling, samverkan, forskning, patent och immaterialrätt.

»Det var många smarta människor i rummet och så jag och Niclas förstås,« skämtar Fredric Öjebrandt.

Målet var att det skulle komma något konkret ur mötet, utöver samtal och diskussioner kring hur universitet, myndigheter och näringsliv kan samverka och utveckla varandra.

»PRV var mycket samarbetsvilliga och vill finnas med fysisk närvaro här i framtiden. De vill inte bara vara en stor grå myndighetsklump, utan vill vara mer ute i landet där företagen finns och verkar. Det här var också ett bra möte ur samverkansperspektiv och väldigt bra för relationen mellan oss på Creative House och Örebro universitet. I raden av redan pågående samarbeten kom det många nya kreativa idéer för framtida projekt,« säger Niclas Molinder.

Mathias Farnebo, vd för startupbolaget Moon Smart Focus, diskuterade hur man kan skydda sina lösningar och sin data, inte minst utifrån sitt samarbete kring forskning med Örebro universitet. Han tog upp flera utmaningar som liknar dem som Tony tampas med på Epiroc kring forskning och patent. Här lyssnade Helena från Örebro universitet extra noga.

»Det var roligt att få ett ansikte på PRV och att de var så positiva. Peter sade att de gärna kommer hit igen, om vi bjuder in till ett relevant evenemang. Det är det här som är Creative House; en krockyta, en mötesplats mellan olika intressen. Vi kan göra så mycket för samverkan i vår region,« säger Fredric.

I bilden ser vi, från vänster:

  • Mathias Farnebo, Moon Smart Focus
  • Peter Strömbäck, PRV
  • Tony Ehrnström, Epiroc
  • Christin Wendel, strategisk samordnare på PRV