Rock, jazz & indie

Tidigare hade Evelyn del i en lokal på Företagshuset i Gamla Hjärsta, med kontor, studio och replokal, men flyttade in på Creative House den första september. Jag sitter och pratar med Victoria Skoglund och Stina Svensson, båda verksamhetsutvecklare, över en kopp kaffe i soffgruppen på våning 1.

”Vi hade egen ingång och det satt många andra i huset, men vi trivdes direkt mycket bättre här. Framförallt för att det rör sig andra här och man kan träffa trevliga människor runt kaffemaskinen. Det är ljusare, härligare!” berättar Stina.

Nu har de ett kontor och en ministudio med gästkontor intill där vi sitter. Evelyn hjälper musiker, låtskrivare och musikproducenter med att konkretisera och uppnå sina mål. Ofta får de anpassa arbetet utifrån vilka akter de jobbar med och klienternas behov.

”Vi är musikenheten på Kulturens bildningsverksamhet och jobbar med fyra huvudsakliga delar,” berättar Victoria. ”Coachning är huvuddelen, då vi pratar med musiker, producenter och band och försöker hjälpa dem med struktur och målplanering. Vi arbetar även med utbildning, nätverkande och lokaler.”

Victoria har varit aktiv musiker i många år och turnerat runt i världen med sitt band. De skulle släppa sitt andra album när försäljningen av fysiska skivor störtdök och deras skivbolag stängde ner verksamheten. Det ena ledde till det andra och plötsligt satt Victoria med eget skivbolag. De gav totalt ut ett femtiotal plattor, men efter några år ville hon fokusera på att komma in tidigare i processen – snarare än att arbeta med slutprodukten. Victoria lämnade skivbolagsbranschen och började på Evelyn.

”Det bästa med mitt jobb är alla personliga möten och att få möjligheten att hjälpa andra musiker. Jag tar deras drömmar och idéer på allvar och försöker guida dem i rätt riktning. Peppen och energin som uppstår i mötet med musikskaparna!” förklarar hon.

I grunden är Victoria art director och grafisk formgivare – så hon drivs av att ta fram och formge kreativa budskap. Det är färdigheter som kommer till nytta när hon ska hjälpa låtskrivare och musiker som vill komma framåt i musikkarriären.

”Vi talar om för musiker hur de kan tänka och hur de kan göra för att nå sina mål – men det är musikerna själva som når målen,” berättar Stina. ”Låtskrivarcentrum var exempelvis en satsning där vi gav tips och idéer på hur man kan skriva låtar, både ensam och i grupp.”

Stina har gått på musikproduktionsprogrammet vid Örebro universitet. Hon har även läst projektledning och arbetat med att arrangera och skriva egen musik och åt andra. I botten vilar en ledarskapsutbildning, som kommer väl till pass när många olika viljor ska förmås att arbeta tillsammans.

”Den största vi jobbar med nu är Meadows. Han har varit ganska mycket på turnéer runt om i världen och har signat med ett skivbolag i Tyskland. När han fick med en låt i serien 13 Reasons Why på Netflix så tog det fart på Spotify,” säger Stina. ”Vi jobbar också med Mohlavyr, som syns på olika event här i stan. Bland annat körde hon en låt tillsammans med en barnkör på Världens barn-galan.”